Lefkaxit, ένα πρωτοποριακό περιβαλλοντικό καλλιτεχνικό έργο 

Τα τελευταία δύο χρόνια στη Λευκάδα έχουν αναληφθεί διάφορες πρωτοβουλίες από το τοπικό δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Αλλάζω εγώ, αλλάζεις εσύ…. η ανακύκλωση τρόπος ζωής» οι οποίες συνέβαλλαν ουσιαστικά στην ενημέρωση μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών στα θέματα της ανακύκλωσης. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε κλίμα  συνεργασίας με τους φορείς που συμμετέχουν στο δίκτυο όπως ο Δήμος Λευκάδας,  η Λευκογαία, η Δημόσια Βιβλιοθήκη, το ΚΠΕ Σφακιωτών και σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού. Βασικός στόχος του δικτύου είναι  να συνδράμει με  όσο το δυνατόν περισσότερους φορείς του τόπου, στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων στη Λευκάδα και γενικότερα στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών με περιβαλλοντική ευαισθησία και υπευθυνότητα.

Αυτή την περίοδο με το δίκτυο συνεργάζεται η  βρετανίδα  εικαστικός Trudi Lloyd Williams. Έργα της κατασκευασμένα από πλαστικά «σκουπίδια» έχουν εκτεθεί στο Lymington,  αλλά και σε βρετανικές αίθουσες τέχνης και έχουν αποσπάσει βραβεία.

Κατασκευάζεται λοιπόν μια γλυπτική εγκατάσταση, μια υπαίθρια εικαστική παρέμβαση με την επιμέλεια και την καθοδήγηση της κ. Trudi Lloyd Williams που θα τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της Λευκάδας κοντά στη Λιμνοθάλασσα, την Άνοιξη του 2019. Το γλυπτό θα κατασκευαστεί τμηματικά σε διάφορα εργαστήρια για μαθητές σε σχολεία αλλά και για ενήλικους και θα συναρμολογηθεί στο τελικό στάδιο. Συνδημιουργοί θα είναι πολίτες της Λευκάδας είτε μέσα από φορείς στους οποίους συμμετέχουν όπως η ομάδα αργαλειού του συλλόγου «Φηγός», είτε ατομικά,  αλλά κυρίως μαθητές μέσω του δικτύου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Θα περιλαμβάνει εθελοντική υποστήριξη από τους  εταίρους,  από καλλιτέχνες  και βιοτέχνες , επαγγελματίες και επιχειρήσεις . Θα χρησιμοποιηθούν παραδοσιακές μέθοδοι κατά την κατασκευή, αλλά μέσω της χρήσης καινούργιων υλικών (ανακύκλωση  πλαστικού) θα αναδείξουμε το παλιό μέσα από το σύγχρονο, σεβόμενοι τις παραδοσιακές αξίες και προσφέροντας μια νέα προσέγγιση. Η καινοτομία του έργου είναι η διαδικασία κατασκευής του η οποία περιλαμβάνει την εμπλοκή της Τοπικής Κοινωνίας, και συσχετισμός του με παράλληλες δράσεις και εργαστήρια ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης.

Το πρότζεκτ ονομάζεται  «Lefkaxit»  και  συμβάλει εκτός των άλλων στην προσέγγιση μεταξύ της Λευκάδας και της πόλης του Lymington στο Ην. Βασίλειο. Οι δύο παράκτιες πόλεις μοιράζονται κοινά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά με κοινωνικές προεκτάσεις. Οι υγρότοποι, οι Αλυκές, οι Μαρίνες με τα ιστιοπλοϊκά, οι μικρές και μεσαίες ναυτιλιακές επιχειρήσεις καθώς και ο τουρισμός και η τουριστική οικονομία, στις δυο αυτές πόλεις λόγω των ακτών τους, αποτελούν μια κοινή πολιτισμική-ναυτιλιακή κληρονομιά. Η σχέση των δύο πόλεων θα  επεκταθεί  στη συνεργασία μουσείων όπως το St Barbe Museum and Art Gallery με το Πνευματικό Κέντρο  του Δήμου Λευκάδας  αλλά και σε δικτύωση  μεταξύ σχολείων. Δείτε σχετικά με τις δύο πολεις το βίντεο της Trudi Lloyd Williams.

Στα προσδοκώμενα αποτελέσματα περιλαμβάνεται  η αλλαγή συμπεριφοράς των συμμετεχόντων πολιτών και μαθητών έτσι ώστε να  συνεχίσουν να χρησιμοποιούν ως πρώτες ύλες τα ανακυκλώσιμα υλικά και να αναπτύσσουν τις νέες τεχνικές  με δημιουργικούς και πρακτικούς τρόπους αλλά κυρίως  η μείωση της χρήσης του πλαστικού, ιδιαίτερα του πλαστικού μιας χρήσης.